İhtiyaç kredilerinde paranın dövize aktarılmayacağı sözünün yanında artık üç aylık imzalı maaş bordrosu ve kredinin nereye harcanacağının açıklaması isteniyor.
Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 14’te sabit tutması ve ekonomi yönetiminin ‘makroihtiyati’ önlemlerde ısrarı, tüketici kredilerinde de kendini gösteriyor. Merkez Bankası’nın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı metninde de makroihtiyati önlemlere krediler kanalı da dahil edildi ve gerekirse ek önlemler alınacağı açıklandı. Tüketicilere ihtiyaç kredisi taleplerinde imzalatılan döviz, altın, kripto varlık gibi alımlarda kullanmayacağına dair belgenin yanı sıra artık ‘nereye harcayacağı’nın detaylı açıklaması isteniliyor.
Dünya’dan Şebnem Turhan’ın haberine göre ihtiyaç kredisi miktarı 50 bin lira olsa bile bankalar düzenleyici kurumlardan gelen telkinler doğrultusunda maaş müşterisi olmayan kredi talep eden tüketicilerden üç aylık imzalı maaş bordrosu bile talep ediyor. Hatta bankalar kredili mevduat hesabı (KMH) limit artırımlarında da müşterilerinden elde edilecek yeni kaynağın dövize, altına veya kripto varlığa harcanmayacağına dair imzalı söz alıyorlar. Bankalar daha önce KMH limiti artışlarında böyle bir belge talep etmiyorlardı.