enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
27°C
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
29°C

Yaşatmak varken uyutmak niye?

Yaşatmak varken uyutmak niye?
Samsun Reklam Ajansı
15 Temmuz 2024 09:29
A+
A-

Elbette konumuz patili dostlar ,can dostlarımız ,sokak köpekleri Temmuz ayı içerisinde TBMM’ye gelecek olan yasa tartışmaları gündemimizde yer tutup tartışılırken, yasanın bilinen haliyle tepkilerin de yoğunlaştığını söyleyebiliriz.

Yasaya olan en büyük tepki uyutmak, ötenazi diğer anlamıyla öldürmek üzerinedir. Öldürmek çözümün bir parçası olsaydı ,geçmişte zehirleyerek yapılan katliamlar sonucu neredeyse can dostların nesli tükenirdi. İnsanlara, özellikle çocukların gözü önünde yaşatılan bu travmalar hala hafızalarımıza kazınmıştır. Ortada böyle bir sorun varken çözüm nedir?

1-Kısırlaştırma,
2-Sahiplendirme,
3-Barınak

Can dostların sorunlarının çözümünde en önemli başlıklar olarak belirlenebilir. Kısırlaştırma, üremenin kontrol altında tutulması çözümün en temel unsurudur. Bugüne dek bu konuda çalışmalar yapılmış ise de sonuç olarak yetersiz kalmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığının verilerine göre 8 milyon sokak köpeği olduğu ve ancak bunların 800 bininin kısırlaştırıldığını bu rakamın da %10 olduğu belirtilmiştir. Bir planlama ile Serbest Veteriner Hekim klinikleri, Belediye Başkanlıkları ile Tarım ve Orman İl Müdürlükleri koordinasyon halinde bu işin paydaşları olarak görev alabilirler ise sorunun kısa bir süre içinde çözümü olasıdır. Sahiplendirme, çözümün ikinci adımı olarak yapılması gereklidir. Ancak sahiplendirilecek köpeğe eğitim verilmeli aynı zamanda sahiplendirilecek kişinin de bir tür ‘’ Kedi-Köpek Ruhsatı’’ olması önem taşır. Sahipli kişilerin eğitimine de önem verilmelidir. Sahiplenilmiş köpeklerinde başı boş olarak bırakılmaması için caydırıcı cezalar uygulanmalıdır.

Barınak, özellikle güçten düşmüş, bakımsız kalmış, yaralı veya tedaviye muhtaç, agresif, saldırgan nitelikli patili dostların bakım ve beslenmeleri ile rehabilitasyonlarının yapılacağı bir yer olarak düzenlenmelidir. Bu konu sadece Belediyelerimizi değil , özel barınaklar yapımı için teşvikler oluşturulmalıdır. Kendisi de bir hayvansever olan Atakum Belediye Başkanı Sayın Serhat Türkel’in bu konudaki çalışmalarını hem seçim öncesi hem de seçim sonrası Atakum hayvan severleri ile yapmış olduğu toplantılarında onların da görüşleri dahili ve katılımıyla çözüme odaklandıklarını ve halktan gelen bu konuda ki şikayetleri de önemseyerek çalışmalarını sürdürdüklerini görmekteyiz. Sorunun çözümü sadece belediyelerimizi ilgilendiren ve onlara bırakılamayacak kadar önem taşır. Kanada sağlık bakanlığında uzun yıllar çalışmış meslektaşım Dr. Serdal Sevinç yukarıda anlattığım ifadelerle sorunun çözümlendiğini, sokaklarda köpeklere rastlanılmadığını hatta ülkede ‘’Kedi-Köpek Cafe’’ hizmetinin verildiğini sahiplerinin bir buluşma yeri olarak görünmektedir.

“UNUTULMASIN Kİ VETERİNER HEKİMLER ÖLDÜRMEMEK, YAŞATMAK ÜZERİNE YEMİN ETMİŞLERDİR”

Veteriner Hekim Harun Pir

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.