enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
27°C
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Hafif Yağmurlu
28°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
28°C

Yaver Cengiz: “Antalya’daki fahiş fiyatlar nedeniyle Ruslar konut almak için Samsun’u tercih etmeye başladı”

Yaver Cengiz: “Antalya’daki fahiş fiyatlar nedeniyle Ruslar konut almak için Samsun’u tercih etmeye başladı”
Samsun Reklam Ajansı
4 Temmuz 2023 17:11
A+
A-

Atakent Müteahhitlik San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yaver Cengiz, konut arzında yaşanan sıkıntılarla ilgili, “Arz-talep dengesi bu şekilde devam ederse, birkaç yıl içinde insanlar konut bulamayacak. Samsun’a da başta Iraklı, İranlı, Ukraynalı ve Ruslar tarafından yoğun bir ilgi var. Özellikle Ruslar, Antalya’daki fahiş fiyatlardan dolayı Samsun’u tercih etmeye başladı” dedi.

Atakent Müteahhitlik San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yaver Cengiz, 7/24 Gündem Dergi’nin 4. sayısı için Genel Yayın Yönetmeni Nevin Aydoğan’a önemli açıklamalarda bulundu.

Sizi tanıyabilir miyiz?

1983 Kars doğumluyum. Lise bitene kadar Kars’ta yaşadım. 2000 yılında meslek lisesinden mezun olduktan sonra, Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik bölümüne başladım. Üniversiteden sonra İstanbul’a yerleştim. Bir süre farklı firmalarda çalıştıktan sonra 2007 yılında kendi iş yerimi açtım. Elektrik ve inşaat iç içe olduğu için inşaat sektörüne de atıldım.

Kıran mahallesindeki 1300 konutluk TOKİ projesinin elektrik taahhüt işini alınca Samsun’a geldim. Amacım işi tamamlayıp tekrar İstanbul’a geri dönmekti. Ancak, burada geçirdiğim sürede İstanbul’da yaşamak istemediğimi anladım, ailece bir karar alarak, Samsun’a yerleştik.

Samsun’a geleli 12 yıl oldu. Sorduklarında ‘Aslen Karslıyım, ama artık Samsunluyum’ diyorum. Samsunspor’un içerideki hemen hemen tüm maçlarına gitmeye çalışıyorum. Samsun’u ve Atakum’u çok seviyorum.

İnşaat sektörü dışında Samsun Fenerbahçe Spor Okulu Başkan Yardımcısıyım. Bunun yanında 6 Mayıs’ta açılışını yaptığımız Kars, Ardahan ve Iğdırlılar Samsun Derneği (KAI-SAM) dernek başkanıyım. Gurbette kimliğimizi yitirmemek adına bu derneği kurduk. Yaklaşık 3 bin nüfusa hitap ediyoruz.

Biraz da çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Konya, Malatya, Ankara, Karabük başta olmak üzere Türkiye’nin 22 şehrinde 33 bin TOKİ konutu ve birçok sosyal alana, hastaneye elektrik taahhüt hizmeti verdik. Bu işleri hep Samsun’dan yürüttüm. 2016 yılında darbe olunca devlet kademesinde iş yapan büyük inşaat firmaları hep konkordato ilan etti.

Bizim gibi taahhüt işi yapan taşeronlar da mağdur oldu. Bunun üzerine devlet işlerinden çekildim, tamamen özel sektörde müteahhitlik yapmaya başladım. Bitirdiğim binaların site yönetimini de ücretsiz bir şekilde ben yürütüyorum. 2017 yılında 102 daire, 24 dükkandan oluşan Atakum Cağaloğlu’ndaki projeyi bitirdim. Pelitköy’deki 93 daire 2 bloktan oluşan Manzara Evleri projemizdeki daireleri teslim ettik. Körfez’de 37 adet 1+1 daireden oluşan Atakent Life projemiz var, yıl sonu gelmeden teslim etmiş olacağız.

12 villadan oluşan Manzara Villaları projemizin yapımı sürüyor. Bunun yanı sıra hemen yanında Manzara Villaları 2 projesi için de çalışmalara başladık. Yapımı daha zor olsa da villa projelerine ağırlık vermeye çalışıyorum. Atatürk’e verdiğim değer ve sevgimden dolayı tüm iş yerlerim Atakent adıyla başlar.

Atakum Cağaloğlu Caddesi üzerinde bulunan ve Atakum’un en büyük elektrik firması olan işletmemizde de elektrik malzemesi satışı ve teknik servis hizmeti vermekteyiz.

Konut sıkıntısı hakkında neler söylersiniz, ne zaman düzelecek bu durum?

2021 yılında Samsun’da İnşaat Müteahhitleri Derneği’ni kurduk. Dernekteki tüm arkadaşlarımızın ortak görüşü, arz-talep dengesi bu şekilde devam ederse, birkaç yıl içinde insanlar konut bulamayacak. Pandemide konut üretiminin düşmesi, malzemelerin aşırı fiyatlanmasından dolayı müteahhitlerin piyasadan çekilmesiyle arz-talep dengesi kaydı. Bunun bir nedeni de ülkemize yabancıların aşırı talep göstermesi. Samsun’a da başta Iraklı, İranlı, Ukraynalı ve Ruslar tarafından yoğun bir ilgi var. Özellikle Ruslar, Antalya’daki fahiş fiyatlardan dolayı Samsun’u tercih etmeye başladı.

Sektörde ne gibi sorunlar yaşamaktasınız?

En büyük sıkıntı kalifiye eleman açığı. Artık usta bulmakta zorlanıyoruz. Her şehirde üniversite açılması güzel oldu fakat herkesin üniversite mezunu olmasıyla inşaatta çalışacak eleman bulamamaya başladık. Kalifiye bir usta bulmak çok zor. EYT de bu konuda bizi sıkıntıya soktu. Firmamızda sigortalı olarak çalışan 70 işçimden 12-13’ü EYT’den emekli oldu. Yerlerine yenisini bulamadık, inşaatların teslim süresi uzadı.

Depremde müteahhitler çok suçlandı ama tek başına suçlanmaması gerek. Çizen mimar, onaylayan belediye, kontrol eden yapı denetim firması. Yaptığım binaların tamamı yapı denetimli. Belediye onayından geçiyor, yapı denetim firmaları da onayladıktan sonra ruhsat veriliyor. Müteahhitin buradaki görevi projeciyi bulup finansmanı sağlamak. Ruhsat aldıktan sonra projede hiçbir şeye karışamıyoruz. Bu dönemde kimsenin betondan, demirden çalacağını düşünmüyorum.

Şu anda herkes müteahhitlik yapmaya başladı. Kasap müteahhit oldu, galerici müteahhit oldu. Bu işin başındaki insanın bu işi bilmesi gerekiyor. Ben elektrik sektörüne 11 yaşında çıraklıkla başladım, sonrasında üniversitesini okudum. Bu işin tüm inceliklerini, ayrıntılarını biliyorum. 25 bin liraya şirketini kuran müteahhit oluyor. Vergi ödemekten kaçınmak isteyen arazi alıp, bu işe soyunuyor. Amacı da konut satmak olmadığından konutlarına biçtiği fiyatlarla piyasayı da yükseltiyor. Bu durumdan da hem tüketici zarar görüyor hem de sektörde işini doğru yapanlar.

Yatırım yapmak isteyenlere ne önerirsiniz?

Uzun vadeli yatırım için arsayı öneriyorum. Yatırım için konut alımını doğru bulmuyorum.

Samsun için hayalinizde bir proje var mı?

İş hayatıma başladığım dönemde İstanbul Bahçeşehir’deki Emlak Konut’un kompakt projeleri çok hoşuma gitmişti. Samsun’da da buna benzer büyük bir yaşam alanı yapmak istiyorum. İçinde marketinden, spor alanlarına, yazlık sinemadan havuzuna kadar her şeyin olduğu bir site…

Tabi ki hayallerim ve hedeflerim var ama inşaat sektöründe çok büyümek istemiyorum. Çünkü bir noktadan sonra kontrol kaybediliyor. Sağlam adımlarla ilerliyorum. Bankaların sermayesi ile değil öz sermaye ile büyümek istiyorum.

Konut projelerimi daha satışa çıkarmadan insanlar almaya başlıyor. Bu güveni oluşturmak 20 yılımı aldı. O nedenle de çok kıymetli.

İmza işler yapmak ve sosyal hayatıma daha fazla zaman ayırmak istiyorum. Amacım insanların mutlu olduğu alanlar oluşturmak.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.