SGK’nın özel hastanelerin ‘kısmi branş’ anlaşmalarını feshetmesi sonrası 18 hastane SGK sisteminden çıktı. Yapılan değerlendirmelere göre sistemden çıkan hastaneler 1 milyon hastayı etkileyecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 27 Mayıs’ta yayınladığı genelge ile kurumla anlaşmalı özel hastanelere “kısmi branşlar”da değil “bütün branşlar”da hasta kabul etme zorunluluğu getirdi.
Türkiye’de faaliyet gösteren bin 419 özel hastaneden kısmı branş anlaşması olan 24 hastaneyi ilgilendiren karar sonrası 18 hastane SGK sisteminden çıkma kararı alırken, 6 hastane tüm branşlarda SGK’lı hasta kabulünü onayladı.
Böylece sadece kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, doku organ nakli, acil ve hiperbarik oksijen gibi branşlarda hastadan fark ücreti alınmaksızın, tüm masrafların SGK tarafından karşılanması uygulamasına son verilmiş oldu.
Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre; SGK sisteminden çıkan hastanelerde tedavileri devam edenler kanser, organ nakli, kalp damar ameliyatları için başka hastane ve doktor arayışına girerken, uzmanlara göre bu karar hastaların harcamalarını artıracak.
‘HASTALARIN HEKİM VE HASTANE SEÇME HAKKI ELİNDEN ALINIYOR’
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat, SGK’nın kararını anlayamadıklarını ifade ederken, “Kısmi anlaşması olan hastaneler özellikle bu branşlarda yatırım yapan büyük hastanelerdi. Kısmi sözleşmeye güvenip milyonlarca liralık yatırım yapmışlardı. Hastalar da fark ücreti ödemeden bu hizmetten yararlanıyordu. Şimdi tedavisi devam eden veya planlanan bu hastalar mağdur olacak. Hastaların hekim ve hastane seçme hakkı ellerinden alınıyor” dedi.