Son yıllarda çığ gibi büyüyen tepkiler karşısında kadına ve sağlık çalışanlara yönelik işlenen suçlara ilişkin yeni düzenlemeler getirildi. 27.05.2022 tarihli Resmi Gazete’ye bir göz atmanızı tavsiye ederiz.
TBMM Genel Kurulu’nda, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Teklifi, görüşülerek kabul edildi. Buna göre; kadına ve sağlık çalışanlarına karşı kasten yaralama suçunun, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenmesi ya da canavarca hisle işlenmesi halleri, katalog suç sayılacak. Kadına karşı şiddetle daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanabilmesi amacıyla kasten öldürme, kasten yaralama, tehdit, işkence ve eziyet suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezası artırılacak.
Kasten öldürme suçunun kadına karşı işlenmesi hali bu suçun nitelikli halleri arasına alınacak. Kasten öldürme suçunda ceza müebbet iken bu suçun kadına karşı işlenmesi halinde verilecek ceza ağırlaştırılmış müebbet hapse çıkarılacak.
Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek kasten yaralama suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı, 4 aydan 6 ay hapse yükseltildi. İşkence suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın 3 yıl olan alt sınırı 5 yıl hapse çıkarıldı. Eziyet suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın 2 yıl olan alt sınırı, 2 yıl 6 ay hapse yükseltildi. Bununla birlikte tehdit suçunun mağdurunun kadın olması halinde cezanın 6 ay olan alt sınırı 9 ay hapse çıkarıldı.
Kadına karşı şiddete yönelik caydırıcı olarak nitelendirilebilecek bu değişiklikler karşısında kadına karşı işlenen suçların bir miktar da olsa azalacağı kanaatindeyiz.
Israrlı takip suçu, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda değişiklik öngören Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın 12.05.2022 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesiyle kanunlaştı ve 27.05.2022 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 8. maddesiyle ısrarlı takip suç olarak kabul edildi.
Daha evvel yargılama sürecinde TCK 123 kapsamında huzur ve sükunu bozma suçunun genel hali olarak nitelendirilen ısrarlı takip (stalking), eylemlerinin artık özel nitelikte bir suç olarak nitelendirilmesinin, mağduru kadın olan ceza davalarında; toplumda kısa sürede olmasa da bir farkındalık yaratacağını düşünmekteyiz. Bu konuyu bir sonraki yazımızda detaylıca irdeleyeceğiz.
Düzenlemede , kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşları ve vakıf üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle yapılan soruşturmalar hakkında Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak. Soruşturma izni, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından verilecek.
Kamu kurum ve kuruluşları ve devlet üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle idare tarafından ödenen tazminattan dolayı ilgilisine rücu edilip edilmeyeceğine ve rücu miktarına, ilgilinin görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanıp kullanmadığı ve kusur durumu gözetilerek Mesleki Sorumluluk Kurulunca 1 yıl içinde karar verilecek.