enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5564
EURO
36,3052
ALTIN
2.998,23
BIST
9.390,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
17°C
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
26°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
8°C

Borsa İstanbul’da neler oluyor?

Borsa İstanbul’da neler oluyor?
13 Aralık 2023 16:18 | Son Güncellenme: 14 Aralık 2023 03:20
A+
A-

Halka arz furyasıyla ilginin hızla arttığı Borsa İstanbul’da son dönemde ciddi kayıplar yaşanırken, uzmanlar Borsa İstanbul’daki gelişmeleri değerlendirdi.

Bugün Borsa İstanbul‘da BIST 100 endeksi, yüzde 1,38 değer kaybederek 7.641,63 puana indi. Son 5 günde endeks yüzde 2,87 değer kaybetti.

Halka arz furyasıyla ilginin hızla arttığı Borsa İstanbul’da son dönemde ciddi kayıplar yaşanırken, uzmanlar Borsa İstanbul’daki gelişmeleri değerlendirdi.

BÜYÜK PATRONLAR SATIŞA GEÇTİ

Danışman-Yazar Metin Yüksel: Bu birdenbire ortaya çıkmış bir durum değil. Bundan birkaç ay önce faizler artmaya başladığında, nakite ulaşma sıkıntısının ortak satışlara ve sermaye artırımlarına sebep olacağını öngörmüştük. Son bir ayda bu durum yoğunlaştı. Şirketlerin finansal sıkıntılarını hisse satarak karşıladığını görüyoruz. Halka açık şirketlerin çoğunda ortaklar kendilerine ve firmalarına finansman sağlıyorlar.

GENÇLER BORSADAN ÇEKİLDİ

Borsada yaşanan durgunluk sonrası son rakamlarla birlikte 350 binden fazla yatırımcının borsadan çıktığı bildirildi. Genç ve küçük yatırımcıların borsadan çıkmasıyla beraber mevduat faizlerine ve hisse fonlarına yönelmeye başladığı kaydedildi.

DENGEYİ NE BOZDU?

Öte yandan TL mevduat faizleri ise oldukça yükseldi. Yüksek faiz ve risksiz getiri imkanı borsanın yeni yatırımcılarını çıkışa ve TL mevduata yönlendiriyor. Bu da likidite sıkıntısının en önemli nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Analistlere göre ikinci en büyük etken ise neredeyse her hafta yapılan 2-3 halka arz. Bu yıl 54 halka arz yapıldı ve toplam halka arz büyüklüğü 79.2 milyar lira oldu. En büyük halka arz 6 milyar 825 milyon liralık büyüklüğü ile TAB Gıda olurken, ikincisi ise dün Sermaye Piyasası Kurulu’ndan halka arz izni çıkan 5 milyar 508 milyon liralık büyüklüğü ile Avrupakent GYO olacak. Borsada halka arzların tavan serisi bireysel yatırımcıları halka arz furyasına yönlendiriyor. Halka arzcı bireysel yatırımcılar her yeni halka arza hücum eden ve bu nedenle önceki portföylerinden çıkıyor. Yani yeni giriş olmadığı gibi borsaya olan likidite de eski halka arzdan çıkıp yenisine yöneliyor. Bu durum da analistleri ine likidite sıkıntısında bu kadar çok halka arz yapılmasına yönelik kaygılarını dile getirmesine neden oluyor.

Kaynak: https://www.paraanaliz.com/2023/borsa/borsa-neden-yukselemiyor-uzmanlar-cevapladi-g-73540/

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.