Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremden etkilenen 10 ilde arama kurtarma çalışmaları sürerken, bu illerde gece saatlerinde dondurucu soğuk bekleniyor.
Depremden etkilenen 10 ilde depremzedeler ve enkaz altında kalan vatandaşlar bir yandan da dondurucu soğuklarla boğuşuyor. Arama kurtarma çalışmalarının daha başlamadığı çok sayıda enkazın bulunduğu 10 ilde, enkaz altında kurtarılmayı bekleyen vatandaşlar için gece saatlerinde en büyük tehlikelerden biri de hipotermi. Öte yandan bölgeye enerji verilemediği için kurtarılan depremzedeler için de ısınma problemi söz konusu.
Bu gece Kahramanmaraş’ta -4, depremin vurduğu Elbistan’da -13, Hatay’da -1, Gaziantep’te -4, Islahiye’de -8, Osmaniye’de -1, Malatya’da -7, Adıyaman’da -2 derece ve kar yağışı, Adana’da 2, Diyarbakır’da -3, Kilis’te -4, Şanlıurfa’da -1 derece sıcaklık bekleniyor.
Hipotermi, vücut ısısının 35 derecenin altına düşmesi sonucu gerçekleşir. Hafif hipotermide şiddetli titreme görülürken sıcaklığın daha fazla düşmesi ile orta derecede hipotermide titreme durur ve zihinsel karışıklık artar. Şiddetli hipotermi başlangıcında paradoksal soyunma yaşanabilir, hipotermik kişi bilincini kaybeder ve kalp durması riski artar.
Hafif hipotermi vakalarının tedavisi ve kontrol edilmesi sıcak içecekler, sıcak kıyafetler ve fiziksel aktivite yoluyla yapılabilir. Orta derecede hipotermiye sahip olanlarda ise genellikle sıcak battaniyeler ve ısıtılmış intravenöz sıvılar kullanılması tavsiye edilir. Orta veya ağır hipotermiye sahip bireylerin yavaşça hareket ettirilmesi gerekmektedir. Ağır hipotermi vakalarında, ekstrakorporeal membran oksijenasyonu ve kardiyopulmoner bypass kullanılmalıdır. Kişinin nabzı olmadığı durumlarda ise kalp masajı yukarıdaki yöntemlerin yanında endikedir. Yeniden ısıtma süreci, genellikle kişinin vücut sıcaklığı 35 °C (95 °F)’nin üstüne çıkana kadar devam ettirilir. Eğer kişinin vücut sıcaklığında düzelme olmazsa veya kanındaki potasyum seviyesi herhangi bir zamanda 12 mmol/litreden fazlaysa kalp masajı kesilebilir.