Dünya, küresel ısınmanın etkilerini azaltmak ve geciktirmek amacıyla geliştirildiği söylenen Güneş’i karartma projesini tartışıyor.
Daha önce konuyla ilgili Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikası Ofisi, Güneş ışınlarını geri yansıtmaya yönelik geliştirilen 5 yıllık bir araştırma projesini koordine etme kararı almıştı. Projede araştırmacılar, atmosferdeki sera gazlarının neden olduğu ısınmayı azaltmak için Dünya’ya ulaşan Güneş ışığı miktarını azaltmaya çalışacak.
Öte yandan dün sona eren Münih Güvenlik Konferansı’nda Güneş’i karartmak için yeni bir proje daha gündeme geldi. Güneş jeomühendisliği diye de bilinen tartışmalı proje, atmosferdeki sera gazlarının neden olduğu ısınmayı azaltmak için Dünya’ya ulaşan Güneş ışığı miktarını azaltma fikrini temel alıyor. Proje, Güneş ışığını uzaya geri yansıtmak için atmosfere partiküller püskürtmeyi ve bunun Dünya üzerindeki olası sonuçlarını değerlendirmeyi içeriyor. Bu yöntem hava araçlarıyla atmosferin stratosfer katmanına çeşitli gaz ve partiküllerden oluşan ince bir sis yaymak demek. Bazı bilim insanları bu sayede Güneş ışığının bir kısmının uzaya geri yansıyacağına ve gezegenin soğuyacağına inanıyor.
Söz konusu fikir ilk kez 1989’da Harvard Üniversitesi’nde görev alan Prof. David Keith tarafından incelenmişti. O tarihten beri zaman zaman dile getirilse de birçok uzman bu fikre şüpheyle yaklaşıyor.
İklim krizinin etkilerini hafifletme amacıyla “Güneş’i karartma” çalışmalarına ünlü iş adamı George Soros’tan da destek geldi.
91 yaşındaki George Soros’un Açık Toplum Vakıfları, çok sayıda ülkede darbe ve rejim değişikliklerinin içinde yer almakla suçlanıyor.