İYİ Parti Grup Başkanvekili Samsun Milletvekili Erhan Usta, “Depremin merkez üssü Kahramanmaraş, felaketin merkez üssü Beştepe’dir” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, 6 Şubat depremlerinin ardından yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Usta hükümete sert eleştiriler yönelterek şu ifadeleri kullandı:
“Hatay’dan başlayarak tüm Türkiye’de yabancılara konut satışı durdurulmalıdır. Bizim amacımız insanlarımızın evlerine, yurtlarına geri dönmesi hiçbir vatandaşımızın herhangi bir hakkının kaybolmamasıdır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan az önce grup toplantısında yaptığı konuşmada, ‘sorulması gereken hesapları adli, idari, siyasi olarak sormak boynumuzun borcudur’ ifadesini kullanmıştır. İktidara gelirken ‘Fırat’ın kenarında kaybolan bir kuzunun bile sorumluluğu benim üzerimdedir’ diyen Erdoğan bugün yaşadığımız büyük afeti beceriksiz yönetimiyle felakete dönüştürmesine rağmen kendi üzerinde hiçbir sorumluluk hissetmemektedir. Oysaki binaların denetlenmemesi, gerekli tedbirlerin alınmaması, imar affının çıkartılması ve deprem acil planının uygulanmaması gibi birçok sorumluluk birinci derecede Erdoğan’a aittir. Deprem sonrası bölgeye ivedilikle yetişilmemesinin ve koordine olunamamasının sorumluluğu birinci derecede Erdoğan’a aittir. Sorulması gereken hesabın tek adresi Erdoğan ve hükümetidir. Aziz milletimiz 14 Mayıs’ta bu hesabı soracak, faturayı kesecektir. Gerçek şudur ki; depremin merkez üssü Kahramanmaraş, felaketin merkez üssü Beştepe’dir.
Borsa İstanbul’da işlemler depremden üç gün sonra durdurulmuştur. Merkezi kayıt kuruluşuna göre bölgede 380 bin yatırımcı bulunuyor. SPK borsayı üç gün açık tutarak bazı kişilerin vurgun yapmasına, depremzedeler başta olmak üzere birçok kişinin zarar etmesine olanak tanımıştır. Özellikle vadeli işlemler piyasasında büyük rezaletler ortaya çıkmıştır. Borsada eşitlik ilkesi olması gerekir. Herkesin işlem yaparken aynı koşullara sahip olması gerekir. Milyonlarca kişi depremden etkilendi, göçük altında olanlar, onlara yardım etmek için seferber olan milyonlarca insan varken borsayı açık tutmak büyük bir rezalettir. 1999 Gölcük depreminden sonra 7 işlem günü kapatılan borsanın, 6 Şubat Kahramanmaraş depreminden hemen sonra neden kapatılmadığı hükümet tarafından açıklanmalıdır“