enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5043
EURO
36,1765
ALTIN
2.977,96
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
17°C
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
26°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
8°C

Evcil hayvanlara mikroçip taktırmak için son tarih 31 Aralık

Evcil hayvanlara mikroçip taktırmak için son tarih 31 Aralık
27 Ekim 2022 15:51 | Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 16:04
A+
A-

Evcil hayvanlara getirilen mikroçip zorunluluğu için son tarih 31 Aralık. Akademi Hayvan Hastanesi Veteriner Hekimi Ayberk Subaşı, uygulamanın yasal bir zorunluluk olduğunu belirterek, hayvan sahiplerine bu tarihe kadar sisteme kayıtlarını tamamlamaları yönünde çağrı yaptı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kedi, köpek ve gelincik gibi evcil hayvanlar için getirdiği mikroçip zorunluluğunda son tarih 31 Aralık. Hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy, mahalle bilgileri ve acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgilerinin kaydedildiği uygulamaya kayıt yaptırmayanları ise bin 634 TL para cezası bekliyor.

SAMSUN’DA AKADEMİ HAYVAN HASTANESİ DE HİZMET VERİYOR

Çip takma işlemi veteriner klinikleri, hayvan hastaneleri ve Tarım ve Orman Müdürlükleri’nde gerçekleştiriliyor. Samsun’da da Akademi Hayvan Hastanesi bu işlemin gerçekleştirildiği noktalardan birisi konumunda.

Çok merak edilen mikroçip sistemi hakkında 7/24 Gündem Genel Yayın Yönetmeni Nevin Aydoğan’a açıklamalarda bulunan Akademi Hayvan Hastanesi Veteriner Hekimi Ayberk Subaşı, evcil hayvanlara getirilen mikroçip zorunluluğu için son tarihin 31 Aralık olduğunu hatırlatarak, henüz bu işlemi yaptırmamış hayvan sahiplerini uyardı.

GPS YOK

Evcil hayvanlara ait kimlik bilgilerinin sisteme işleneceğini kaydeden Subaşı, “Avrupa Birliği ve ABD’de mikroçip zorunluluğu vardı. Artık Türkiye’de de bu sisteme geçiliyor. Kedi ve köpeklerin de kendine ait kimliği oluşturuluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulamasına kedi ve köpeklerin bilgileri sisteme işleniyor. Teknoloji çok ilerlemiş değil. Mikroçiplerde şu an için konum belirleyici GPS sistemi yok. Bu nedenle şimdilik kaybolan kedi ve köpeklerin konumunun bulunması söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

GÜZEL BİR ADIM OLARAK GÖRÜYORUZ

Düzenlemede asıl amacın evcil hayvanların sahiplerini kayıt altına almak olduğunu ifade eden Subaşı, “Pandemi döneminde kedi ve köpek sahiplenme, satın alma oranı çok arttı. Pandemi sona erip işe geri dönüldüğünde ise sokağa atılan çok fazla hayvan olduğunu gördük. Bu çiplemeden sonra hayvanı sokağa atan kişiye bir para cezası verileceği konuşuluyor. Bence kesinlikle olması gereken faydalı bir uygulama. Bir hevesle satın alınan veya sahiplenilen hayvanlar sokağa atılıyor. Evde yaşamaya alışık bu hayvanlar dışarıya uyum sağlayamıyor. Bu açıdan çok iyi. Yaptırımların daha caydırıcı olması gerektiğini de düşünüyorum. Bizler için güzel bir adım” sözlerini kaydetti.

160 TL ÜCRETİ VAR

Mikroçipe aşı bilgilerinin de işleneceğini söyleyen Veteriner Hekim Subaşı, “Mikroçipe aşı bilgileri de giriliyor. Eğer sisteme işlendiyse hangi aşıyı ne zaman olduğu detaylı bir şekilde görülüyor. Aslında bu düzenleme için geçen sene son tarihti, bir sene uzatılmıştı. Bu sene artık sisteme geçmek mecburi. 14 Ocak tarihine kadar yasaklı ırklar için bir çiplendirme işlemi yapılmıştı. Bu tarihten sonra hiçbir şekilde çip takılmadı. Biz şu anda çiplendirilmeyen yasaklı ırk köpeklere hiçbir müdahalede bulunamıyoruz. Müdahale etmemiz kesinlikle yasak. Barınağa gitmeleri gerekiyor. Evcil hayvanlar için de benzer bir uygulama yapılır mı bilmiyoruz. Çip taktırmak için veteriner kliniklerine, hayvan hastanelerine ve Tarım ve Orman Müdürlükleri’ne gidilmesi gerekiyor. Bakanlığın belirlediği ücret 160 TL her yerde geçerli” diye konuştu.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.