Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi 2 Şubat tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerek Genel Kurulu onayına kalmıştı. Sonrasında yaşanan deprem nedeniyle Meclis çalışmalarına 28 Şubat’a kadar ara verildi.
Bu hafta yasalaşması beklenen Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından ara verilen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çalışmaları nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmiş oldu.
EYT’de yasal düzenleme 2 Şubat tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerek Genel Kurulu onayına kalmıştı. Düzenlemenin Genel Kurul’dan geçmesiyle Şubat’ın ilk yarısında Resmi Gazete’de yayınlanması ve başvuruların alınması öngörülüyordu.
Bloomberg HT’ye konuşan kaynakların verdiği bilgiye göre, Meclis’in yeniden çalışmaya başlamasıyla gündem konular birer birer ele alınacak. Önem ve gündem sırasına göre EYT’nin de ele alınması tahmin ediliyor. Yaşanan bu süreç nedeniyle EYT’de TBMM sürecinin bir süre daha uzaması bekleniyor.
Düzenlemeye göre EYT’de kademeli prim günü aranacak. 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olabilecekler.
Düzenlemeye göre, SSK’lılar 4447 Sayılı Kanun ile getirilen kademeli prim gününe tabi olacaklar. Kademeli prim günü 5 binden başlayarak 5 bin 975 güne kadar çıkacak. 5 bin prim gün sayısı ile emekli olunamayacak. Çünkü işçilerin prim gün sayısı (1995-99 arası girişliler için) 5 bin 750-5 bin 975 gün arasında değişiyor.
Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalıları için kadınlarda 7 bin 200, erkekler ise 9 bin gün prim gün şartı var.
Düzenlemeyle ilk etapta yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde edecek.
Şubat’ta başvurulması halinde ilk maaşların Mart ayında alınması öngörülüyordu. Maaş bağlanan EYT’linin bayram ikramiyesi alacağı da belirtilmişti.