Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, fahiş kira artışlarından mağdur kiracılar için belediyelerin “ücretsiz avukat” desteği vereceği açıklaması hakkında, “Ücretsiz avukatlık yapmak yasaktır. Barolara intikal ettiğinde disiplin cezası verilir. Dolayısıyla sayın bakana bu mevzuatı herhalde hatırlatmamışlar” dedi.
Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, 7/24 Gündem Genel Yayın Yönetmeni Nevin Aydoğan’ın gündeme dair sorularını yanıtladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından duyurulan fahiş kira artışlarından mağdur kiracılar için belediyelerin “ücretsiz avukat” desteği hakkında konuşan Yıldıran böyle bir uygulamanın mevzuata aykırı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Ücretsiz avukatlık yapmak yasaktır, böyle bir şey zaten yoktur. Barolara intikal ettiğinde disiplin cezası verilir. Dolayısıyla sayın bakana bu mevzuatı herhalde hatırlatmamışlar. Bu mümkün değil, ücretsiz avukatlık yapılamaz. Siz bana geliyorsunuz vekalet veriyorsunuz, ben sizin sorumluluğunuzu üstleniyorum, yaptığım herhangi bir hatada beni sorgulayabilirsiniz ancak belediyenin avukatı belediyenindir, vatandaşın avukatı değildir. Belediyenin avukatının zaten iş yükü var bir de vatandaşa vekillik yapamaz, bu mevzuata göre de disiplin suçudur. Geçen yıla göre her şeyin ücreti arttı ise bu ücretsiz avukatla çözülemez, herkes kendi sorumluluğunu yerine getirseydi kiralarda zaten yüzde 100 artış olmayacaktı”
Kira davalarının son dönemde oldukça arttığını ifade eden Yıldıran, “Ev sahiplerinden sıklıkla ‘siz 2000 TL veriyorsunuz ama ben şimdi burayı 4000 TL’ye verebilirim’ cümlesini duyabiliyoruz. Şu an verilebilir ama içinde kiracı varken verilemez. 5 yıl altındaki kiracılara yüzde 25 sınırı getirildi, iş yerleri için bu sınır söz konusu değil. Dolayısıyla esnaf, dükkan sahibinin ‘Yüzde 100 artış yapacaksın’ dayatmasıyla karşılaşabiliyor ve kira tespit davası açılıyor, dava sonucunda tabi ki artış sağlanıyor ancak bu hiçbir zaman yüzde 100 olmayacaktır. Bu davaların reddedilme olasılığı da var. Her somut olay kendi içerisinde değerlendirilir, 10-15 yıllık kiracı olanlar emsallerinden fahiş oranda düşükse tabi ki bir uyarlama yapılır. Hakim müdahalesi istendiğinde emsal araştırması yapılıp hakkaniyetli bir düzeye çekilir” sözlerini kaydetti.
Röportajın tamamına 7/24 Gündem Dergi’nin Ekim ayında çıkacak 2. sayısında ulaşabilirsiniz.