50 yaşından sonra kadınlarda meme kanseri riski artarken, margarinin fazla tüketilmesinin de riski tetiklediği öğrenildi. Uzmanlar, margarin tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Dünyada ve Türkiye’de meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Genel Cerrahi ve Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, hastalığın en çok 40-50 yaş ve sonrasında ortaya çıktığının altını çizdi.
Prof. Yol, meme kanseri için kesinleşmiş birçok risk faktörü olduğunu söyledi. Yaş ilerledikçe riskin arttığını söyleyen Yol, “Annede 50 yaş altında meme kanseri görülmesi, hiç doğum yapmamış olmak, ilk âdetin 12 yaş altında görülmesi, geç menopoza girmek, yetersiz beslenme, doymamış yağları (margarinleri) aşırı tüketmek ve fazla kilo meme kanseri riskini tetikleyen faktörler arasındadır” diye konuştu.
Gençlerde de kanser tehlikesinin bulunduğunu söyleyen Yol, “20 yaş itibari ile kişinin ayda bir kendisinin, yılda bir doktorunun yapmış olduğu muayene çok önemlidir. Erken teşhis hayat kurtarır. Günümüzde meme kanseri belirtilerinin çoğunu kişiler kendisi buluyor. Memede veya koltuk altında ele gelen kitle (sertlik, şişlik), meme başında içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu, meme başı derisinde değişiklikler (soyulma, kabuklanma), meme cildinde yara veya kızarıklık, meme cildinde ödem, şişlik ve içe doğru çekintiler olması (portakal kabuğu görünümü), memede büyüme, şekil bozukluğu veya asimetri ya da renginde değişiklik (kızarıklık vs.), bu belirtilerden en az biri var ise hemen doktora gösterilmesi gerekmektedir” diye konuştu.