Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Neo klasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heteredoks yaklaşım, günümüzde giderek ön plana çıkan davranışsal ekonomi ve nöro ekonomiyle daha fazla önem kazanmaktadır” sözlerinin ne anlama geldiği açıklandı.
Eski Başbakanlık Başdanışmanı, ekonomist Prof. Dr. Osman Altuğ, Nebati’nin sözlerini “Biz para basıyoruz lakin heterodoks yaklaşımdayız merak etmeyin enflasyon olmaz’ diyor” olarak yorumladı.
Sözcü yazarı Ruhat Mengi’nin sorularını yanıtlayan eski Başbakanlık Başdanışmanı, ekonomist Prof. Dr. Osman Altuğ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin sosyal medyada da tartışma yaratan “Neo klasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heteredoks yaklaşım, günümüzde giderek ön plana çıkan davranışsal ekonomi ve nöro ekonomiyle daha fazla önem kazanmaktadır” açıklamasını, “iktisadın teorik yanına da son derece hakim olduğunu göstermek veya öyle bir algı yaratmak” için yaptığını söyledi.
Altuğ şu ifadeleri kullandı:
“İktisada bu kadar hakim olduğuna göre personelinin de daha fazla hakim olması için bu beyan ettiği ve iktisadi olduğunu iddia ettiği terimlerin açıklamalarını ve nerelerden kaynaklandığını, belli bilimsel eserlere atıf yapmak suretiyle önce bir anlatacak. Önce dinleyenler bilecek ki ona göre konuşma hakkında beyanda bulunacak. Böyle bir doküman var mı? Sayın Bakanın bu kadar engin iktisat bilgisini hepimizle paylaşması gerekir ve bu konularda en azından bir kitapçık, makale neşrini düşünür mü, bunları açıklığa kavuşturmak lazım, insan bilmediği bir konuda en azından susar.
Kendilerinin bir şeyden kopması için o işin içinde olmaları lazım. İçinde değil ki nereden kopacak. Heteredoks ‘bir şeye farklı bakma’ demektir, heterodoks yaklaşım; genel kabul görmüş bir olaya farklı bakmak demek, yani ‘biz farklı bakıyoruz’ diyor. Bunun anlamı mesela; Fisher Teorisi ‘Bir ülkede para miktarı ne kadar çok artarsa enflasyon o kadar artar’ der, bunlar farklı bakıyormuş, para miktarı arttıkça enflasyon olmazmış“