Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fatih Özkan, pandeminin kansere yoğun olarak etki ettiğini belirterek, “İnsanlar bu süreçte fiziksel aktivite yapamadılar, bilinçsiz beslendiler, kilo aldılar, kanserojen madde dediğimiz tütün ve alkolü evlerinde belki daha çok tükettiler. Tüm bu nedenler kişilerde kansere yol açmasını tetikledi” dedi.
1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası nedeniyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde ‘Kanserle Mücadelede Farkındalık’ paneli düzenlendi. Programın açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fatih Özkan, “Hayatını kaybedenlere bakıldığında sebepleri bilinen durumlar arasında kanser; kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sebep olduğunu görüyoruz. Ayrıca kanserin özellikle insanlara sosyoekonomik olarak ağır yük getirmesi ve insanlarda ciddi iş gücü kayıplarına neden oluyor. Bu durumlarda koruyucu hekimlik de önem kazanıyor. Koruyucu hekimlik erken teşhis ve tedavilerde özellikle kanser tedavisinde çok önemlidir. Türkiye’de çeşitli çalışmaların yapıldığı 336 tane erken teşhis tedavi merkezi bulunmaktadır. Toplum sağlığı merkezi, aile sağlığı merkezi ve kanser erken teşhis merkezlerinde çok ciddi çalışmalar yapılıyor” diye konuştu.
Kanserin pandemiyle birlikte artabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, “Pandemi, kansere yoğun olarak etki ediyor. Çünkü insanlar bu süreçte fiziksel aktivite yapamadılar, evlerinden dışarı çıkamadılar, bilinçsiz beslendiler, kilo aldılar, kanserojen madde dediğimiz tütün ve alkolü evlerinde belki daha çok tükettiler. Tüm bu nedenler kişilerde kansere yol açmasını tetikledi. Şüphesi olan kişilerin pandemi ve hastane korkusundan kurtularak muayene olması gerekmektedir” sözlerini kaydetti.