Rotary 2430. Bölge Dönem Guvernörü Teoman Kaynar, “Rotary, yeryüzünde barış ve iyi niyetin kurulmasına yardımcı olmak, bütün mesleklerde yüksek ahlak standartlarını teşvik etmek için dünya çapında örgütlenmiş 1,4 milyon üyesi ile BM’de temsil edilen dünyanın en köklü ve en büyük sivil toplum kuruluşudur” dedi.
Rotary 2430. Bölge Dönem Guvernörü Teoman Kaynar, Samsun’daki basın mensuplarıyla buluşarak kulüp faaliyetleri hakkında bilgi verdi ve merak edilen soruları yanıtladı. Anemon Otel’de yapılan toplantıya basın mensuplarının yanı sıra 2430. Bölge Sekreteri Orhan Uludağ, 1. Grup Guvernör Yardımcısı Mehmet Demirel, 2. Grup Guvernör Yardımcısı Mustafa Çakır, Samsun Rotary Kulübü Dönem Başkanı Nur Aydıner, Atakum Rotary Kulübü Dönem Başkanı Fahrettin Çakırsoy, Karadeniz Rotary Kulübü Dönem Başkanı Gökhan Ongun, İlkadım Rotary Kulübü Dönem Başkam Kübra Yayla, 19 Mayıs Rotary Kulübü Dönem Başkanı Selçuk Tanrıverdi, Canik Rotary Kulübü Dönem Başkanı Serkan Acar ve Bafra Kızılırmak Rotary Kulübü Dönem Başkanı Zergun Demircan katıldı.
Kendisinin de Samsunlu olduğunu aktaran Kaynar, Samsun Gazi Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’nde çalışmalarına devam ettiğini söyledi.
Kaynar sözlerine Rotary hakkında genel bilgiler vererek başladı:
“Rotary, yeryüzünde barış ve iyi niyetin kurulmasına yardımcı olmak, bütün mesleklerde yüksek ahlak standartlarını teşvik etmek için dünya çapında örgütlenmiş 1,4 milyon üyesi ile BM’de temsil edilen dünyanın en köklü ve en büyük sivil toplum kuruluşudur.
Amacı uluslararası dostluk ve anlayışı geliştirmek, sağlık, temel eğitim, ekonomik ve mesleki gelişim gibi pek çok konuda, toplum ihtiyaçlarına cevap verecek hizmet projeleri gerçekleştirerek, bu suretle yerel ve evrensel ölçekte toplumsal gelişime ve barışa katkıda bulunmaktır. Gerçekleştirdiği hizmetler arasında en öncelikli alan çocuk felci hastalığının dünyadan yok edilmesi çalışmalarıdır.
Rotary, dünyada 1.4 milyon üyesi olan, 36 bin 973 Rotary Kulübü ve 500’den fazla bölgeye sahip bir sivil toplum örgütüdür.
Uluslararası Rotary’nin, 2430. Bölge Guvemörlüğü yetki alanı Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ı kapsamaktadır. Kapsadığı ülkelerin toprak büyüklüğü olarak en büyük Rotary kulübüyüz.
Rotary’nin şimdiye kadar birçok proje gerçekleştirdiğini ve projelerine tüm hızıyla devam ettiğini söyleyen Kaynar şunları kaydetti:
“Son zamanlarda gerçekleştirdiğimiz projelerden bazıları şu şekilde; Kahramanmaraş merkezli olan ve büyük yıkımla sonuçlanan depremde evini kaybetmiş vatandaşlarımıza Hatay merkez ve Hatay Samandağ’da iki ayrı konteyner kent oluşturarak vatandaşlarımız için geçici barınma alanları oluşturduk.
Yine depremden zarar gören şehirlerimizde çiftçilerimiz için traktör bağışları, küçükbaş hayvan bağışları, tohum bağışları gerçekleştirdik. Çocukların eğitimleri aksamaması için anaokulu ve ilkokul derslikleri yaptırdık. Temiz su projeleri gerçekleştirdik. Dünya Rotaryenlerinin çok kıymetli katkıları ile elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz“
Ekonomik olarak birçok kalkınma projemiz var. Son olarak Atakum’da 25 kadına 2’şer dişi düve verdik. Bunun ardından suni dölleme ile aşıladık. Aşıladıktan sonra ilk yavruları diğer hanımlara dağıttık. Bir Jersey ineğin aylık getirisi bir asgari ücrettir.
Deprem bölgesinde üreticilere küçükbaş hayvan verdik. Çiftçilere 3 traktör aldık, tohum bağışladık.
Bizim hedef odağımız kız çocukları ve kadınlardır. Ülkemizde evin toparlayıcısı kadındır. Kadın bizim için daha önemli. Üniversite öğrencilerine burs veriyoruz. Anne veya babasında biri ölmüş olmak şartıyla deprem bölgesindeki öğrencilerimize Almanya’dan burs getirdik. Her ay 100 euro, senede bin 200 euro verecekler. 4 sene boyunca bu devam edecek.
Adıyaman, Gaziantep, Hatay ve İskenderun’da konteyner kentleri yapıp belediyeye teslim ettik. Şu anda bir su projesi üzerinde çalışıyoruz. Sağlık kabinleri yaptık, ameliyathaneler açıldı. Çamaşır yıkama merkezleri, mutfaklar, tuvaletler kuruldu. Deprem bölgesindeki serebral palsi hastası çocukların bakımı ve eğitim masrafları için yardımlar sağlıyoruz. Okullar, kütüphaneler yapıyoruz. Yaptığımız projeleri de en ince ayrıntısına kadar tamamlarız.
Türkiye’de İzmir, İstanbul ve Anadolu olmak üzere üç bölge var. Samsun’da 7 tane Rotary kulübü var. Samsun’daki kulüplerimiz dünya çapında yaptığı projelerle konuşuluyor. Bizim inancımız, ‘Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek’. O yüzden yaptığımız işlerin çok fazla reklamını yapmıyoruz.
Kaynar, ‘Rotary’ye üye olmanın şartları nelerdir?’ sorusuna şöyle yanıt verdi:
“Rotaryenlerin hepsinin bir mesleği olmak zorunda. Rotaryenler ahlaklı olmalı. Bunun haricinde bir şartımız yok. Bizde çeşitlilik, eşitlilik ve kapsayıcılık var. Bizim için ‘Zenginler kulübü’ deniyor ancak öyle değil. Keşke öyle olsaydı da o imkanlarla çok daha iyi şeyler yapabilseydik. Burada yardım etmeyi seven iyi insanlar var.
Aidatlarımızın 100 lira olduğunu duyan gazeteci arkadaşımız şaşırmıştı. Biz siyasi görüşe, dünya görüşüne bakmıyoruz.
Rotary’ye karşı bazı ülkelerde önyargı var. Örnek olarak Yunanistan’da kilise Rotaryenleri rakip olarak görüyor. Türkiye’de de bu işi sadece zenginler yapar gibi bir düşünce var. Japonya depreminde biz Türk Rotary’si olarak 10 bin dolar yardım yaptık. Japonya ise 6 Şubat’taki depremlerin ardından bize 1 milyon doların üzerinde yardım gönderdi ve ‘Sizin 10 bin dolarınızın karşılığını hala veremedik’ dediler. Bizim ekonomik koşullarımızı bildikleri için böyle söylediler. Biz hiç tanımadığımız insanlara el atarız. Örnek olarak Antalya’da üreticilere arı kovanı veririz. Yangında zarar gördüyse bu beni ilgilendirir“
Tamamıyla şeffaf bir yapıya sahibiz. Projelerimizi önce biz denetleriz, sonrasında bağımsız denetçiler denetler.
Rotary, çocuk felci hastalığını yeryüzünden silen bir kuruluştur. 1985 yılında çocuk felcinin ortadan kaldırılması için Rotary’nin başlattığı proje ile bütün dünyada ücretsiz aşılama yapıldı. Her yıl 300 bin vaka görülüyorken, artık bir yılda 6 vaka görülüyor. Rotary, dünyaya bir miras bıraktı ve çocuk felcini ortadan kaldırdı“