İktidarın ‘dezenformasyon yasası’ olarak adlandırdığı, kamuoyunda ise ‘sansür yasası’ olarak bilinen kanun teklifi Meclis’in açılmasıyla birlikte Genel Kurul’a geldi.
İktidarın son dönemde bir numaralı hedefi haline gelen sosyal medya ve dezenformasyon yasası çalışmalarında sona gelindi. Meclis’in açılmasıyla beraber söz konusu yasa Genel Kurul’a geldi. Saat 15.00’da başlayan görüşmeler öncesi gazeteciler ve milletvekilleri TBMM’nin Basın Kapısında siyah maskeli eylem yaptı.
Yasaya karşı protesto Meclis içinde de devam etti. Birleşimin açılışında gazeteciler siyah maskelerle Genel Kurul’daki basın locasına girdi. Bu sırada CHP milletvekilleri ayağa kalkarak ve alkışlayarak gazetecilere destek verdi.
“Sansür yayasına hayır”, “Basın ve ifade özgürlüğü istiyoruz”, “Anayasa’ya aykırı yasa geri çekilsin”, “Yalan haber kime göre, neye göre” yazılı dövizler açtı.
Dezenformasyon ya da yalan haber yaptığı iddia edilen gazeteci üç yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Sosyal medya kullanıcıları da aynı konudan suçlanabilecek.
Paylaşılan içeriğin doğru olup olmadığına iktidar karar verecek. Anlık mesajlaşma uygulamaları görüşmelere ilişkin bilgileri BTK’ya verecek.
Basın İlân Kurumu, gazetelere ve internet haber sitelerine hem para hem ceza veren bir kurum olarak geniş yetkilerle donatılacak.
BTK ile BİK, basılı ve dijital medyanın yanı sıra sosyal medya ile Whatsapp gibi haberleşme uygulamalarını da çok sıkı bir denetim ve ceza tehdidi altına alacak.