enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7489
EURO
36,5681
ALTIN
2.948,65
BIST
9.870,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Açık
13°C
Samsun
13°C
Açık
Salı Hafif Yağmurlu
14°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
14°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C

Ulu Önder Atatürk’ü sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz

Ulu Önder Atatürk’ü sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz
10 Kasım 2024 09:00 | Son Güncellenme: 8 Kasım 2024 14:44
A+
A-

Aramızdan ayrılışının 86. yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.

Aramızdan ayrılışının 86. yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz. 10 Kasım 1938’de ebediyete irtikal eden Ulu Önder Atatürk’ün fikirleri, Türkiye Cumhuriyeti’ni seven her bir ferdin yol göstericisi olmaya devam etmektedir.

ULU ÖNDER’İN ARAMIZDAN AYRILIŞI

Mustafa Kemal Atatürk’ün sağlık sorunları, 1937 yılından itibaren artan bir şekilde gündeme gelmeye başlamıştı. 1938 yılının başlarında, Atatürk’e siroz hastalığı teşhisi kondu. Bu dönemde, Türk doktorlarının yanı sıra Avrupa’dan da uzman hekimler getirildi ve çeşitli tedavi yöntemleri uygulandı. Ancak, tüm çabalara rağmen Atatürk’ün sağlığı kötüleşmeye devam etti.

Atatürk, 1 Kasım 1938 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışına katılamayacak kadar hastaydı.

Sonunda, 10 Kasım 1938 sabahı saat 09:05’te, İstanbul’daki Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu. Atatürk’ün ölümü, tüm Türkiye’de derin bir üzüntüye yol açtı.

Cenaze Töreni ve Ankara’ya Ulaşımı
Mustafa Kemal Atatürk’ün cenazesi, 16 Kasım 1938’de Türk bayrağına sarılı bir katafalk üzerine yerleştirilerek Dolmabahçe Sarayı’ndaki büyük tören salonuna götürüldü. Atatürk’ü son kez görmek isteyen milyonlarca vatandaş, Dolmabahçe Sarayı’na akın etti.

Atatürk’ün cenazesi, 20 Kasım 1938’de büyük bir törenle başkent Ankara’ya gönderildi. 21 Kasım’da, Ankara’da yapılan büyük bir cenaze töreni ile Atatürk’ün cenazesi, geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi’ne kaldırıldı. Törene, Türk halkı ve devlet adamlarının yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen yabancı askeri birlikler de katıldı.

Anıtkabir’in İnşası ve Atatürk’ün Ebedi İstirahatgahı
Atatürk’ün cenazesi, 10 Kasım 1953’te kendisi için yapılan Anıtkabir’e taşındı ve burada ebedi istirahatgahına yerleştirildi. Anıtkabir, Türk halkının Atatürk’e duyduğu saygı ve minnettarlığı simgeleyen bir anıt mezar olarak inşa edilmiştir. Anıtkabir’in yapımına, 9 Ekim 1944’te başlanmış, tamamlanması ise 1 Eylül 1953 tarihinde gerçekleşmiştir.

Atatürk’ün Vasiyeti
Mustafa Kemal Atatürk, tüm mal varlığını Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’na bağışlamıştır. Bu bağış, Atatürk’ün Türk kültürüne, tarihine ve diline olan derin bağlılığını ve bu kurumların gelecekteki çalışmalarını destekleme amacını taşır.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.