enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5193
EURO
36,0063
ALTIN
3.003,45
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
6°C
Samsun
6°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Salı Az Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
10°C
Perşembe Açık
12°C

Ulusoy Un, Türkiye’nin zirvesinde

Ulusoy Un, Türkiye’nin zirvesinde
A+
A-

Buğday işleme kapasitesini günlük 3925 tona çıkaran Samsunlu firma Ulusoy Un, Türkiye’nin en büyük un üreticisi oldu.

Ulusoy Un, Samsun Organize Gıda Sanayi’de hayata geçirdiği 50. Yıl Üretim Tesisi’yle birlikte buğday işleme kapasitesini 900 ton/günden 3925 ton/güne çıkardı. Türkiye’nin borsada işlem gören tek un firması olan Ulusoy Un, halka arzın gerçekleştiği Kasım 2014’ten sonra buğday işleme kapasitesini 4,5 kat artırdı.

1969 yılında kurulan ve şu anda 5 kıtada 91 ülkeye ihracat yaparak adından söz ettiren Ulusoy Un, halka arz olduğu Kasım 2014 tarihinden 2022’nin ilk yarısına kadar üretim kapasitesini 4,5 kat, özsermayesini 9 kat, çalışan sayısını 3,5 kat, ihracatını da 2,5 kat artırdı. 2014 verilerine göre özsermayesini 162 milyon TL’den 2022 yılının ilk yarısında 1 milyar 440 milyon TL’ye, çalışan sayısını 199’dan 701’e, buğday işleme kapasite gün sayısı 900 ton/günden 3925 ton/güne, ihracatını da 42,96 milyon dolardan 101,57 milyon dolara çıkaran Ulusoy Un, Samsun Organize Gıda Sanayi’de hayata geçirdiği 50. Yıl Üretim Tesisi’yle birlikte Türkiye’nin en büyük ve en dijital un üretim tesisine de sahip oldu.

Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “Bugün Ulusoy Un’un Samsun’da 2085 ton/gün, Çorlu’da 400 ton/gün, Aydın’da 640 ton/gün ve Ankara’da 800 ton/gün olmak 4 üretim tesisinde toplam 3925 ton/gün buğday işleme kapasiteli üç fabrikası ve 300 bin tondan fazla tahıl stoklama kapasitesine sahip silo, depo ve serbest bölge depoları bulunmaktadır. Ulusoy Un olarak halka arz sonrası dönemde yatırımlar noktasında 3 tane önemli hamlemiz oldu. Birincisi Samsun Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni kurmuş olduğumuz 50. Yıl Üretim Tesisimiz’dir. İlk etabına Aralık 2019’da devreye aldığımız 50. Yıl Üretim Tesisimizin 4. ve son ünitesini de 2022 Haziran ayında devreye alarak projenin üretim hatları kısmını tamamladık. İkinci önemli adım, Çelikli/Kırıkkale, Alaca/Çorum ve Yozgat/Sorgun’daki 3 lisanslı depomuzda 169 bin ton depolama kapasitemizin olması. Üçüncü önemli adım ise Söke A.Ş’nin satın alınmasıydı. Türkiye’nin şu anda konsolide olarak en büyük un üretim kapasitesine sahip firmasıyız” dedi.

2029 HEDEFİ

Tesislerdeki hijyenik şartlarla Türkiye’ye örnek olduklarını dile getiren Ulusoy, “2029 yılında Türkiye’nin en büyük tarımsal sanayi ve gıda şirketi olmayı hedefliyoruz. Son teknoloji kullanılarak tasarlanan 50. Yıl Üretim Tesisi’nde hijyen şartları en üst noktaya taşınarak Türkiye’nin en dijital ve örnek alınacak fabrikasına dönüştü. 27.02.2015 tarihinde, şirketimize %100 oranında bağlı ortaklığı olarak kurulan, Ulidaş Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi ile tarım sektörünün geleceği olarak değerlendirebileceğimiz lisanslı depoculuk sistemine yatırım yapılmıştır. Halen 42.000 ton Çorum/ Alaca, 67.000 ton Yozgat/Sorgun ve 60.000 ton Kırıkkale/Çerikli’de olmak üzere 3 bölgede lisanslı depoculuk faaliyetlerini toplam 169.000 ton kapasite ile devam ettirmektedir. 15.03.2018 tarihinde, sermayesinin yüzde 100’ü Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait olarak, ROLWEG SA ünvanlı bağlı ortaklığımız İsviçre’nin Cenevre şehrinde kurulmuştur. 18.09.2019 tarihinde, sermayesinin %100’ü Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait olarak Alfaway Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, un satış ve pazarlama kurulmuştur. Şirketimiz, 11.01.2022’de Söke Un hisselerinin tamamını satın almıştır” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN TAHIL KORİDORUNDA ALTERNATİFLERİ VAR

Aynı zamanda Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı da olan Eren Günhan Ulusoy, Türkiye’nin tahıl koridoruyla birlikte dünyanın tahıl üssü konumuna geldiğine de dikkat çekti. Ulusoy, “Bu koridorun en kritik yönü dünyanın buğday arzına sağlamış olduğu katkı. Çünkü Ukrayna’da üretilmiş ürünler dünyaya ulaşamadığında dengeyi sağlamak mümkün değil. Koridor sayesinde bu denge için çok önemli bir adım atıldı. Türkiye, tüm dünyaya bu gıdadaki krizi aşacak bir fırsatı verdi. Tahıl koridorundan ürün sevkiyatı gerçekleştirilen ülkeler arasında, 1.8 milyon tonla İspanya birinci, Türkiye 1.3 milyon ton ile ikinci sıradadır. Türkiye bu anlaşmanın hem garantörlüğünü yaptı hem de önemli miktarda ürünü bu koridordan temin etti. Kapalı olduğu dönemde diğer alternatif tedarik ülkeleri ile görüşmeler oldu. Türkiye, koridor olmasa da alternatifleri olan bir ülkedir. 19 Kasım’da sona eren anlaşmada, Türkiye Ukrayna’da yüklenecek ve yüklenmiş gemilerin kontrolünü yapan Müşterek Kontrol Merkezine (JCC) ev sahipliği yaptı. 19 Kasım sonrasında, anlaşmanın devam edip etmeyeceği, ederse hangi şartların ilave olacağı bilinmiyor. Ama yorumlar arasında, doğalgazda öngörülen gibi, Türkiye’nin ürünlerin indirildiği, depolandığı ve tekrar gönderildiği bir transit nokta olarak kullanılması da var. 8.5 milyon tonluk lisanslı depo kapasitesi, limanlardaki depolama kapasitesi ile Türkiye’nin bunun yapabilecek yeterli bir altyapısı var. Türkiye, koridordan emin olunamadığı bir durumda böyle bir rolü de üstlenebilir” açıklamalarında bulundu.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.